Тамарин крак

Научна класификация на Pied Tamarin

царство
Анималия
Филм
Хордата
Клас
Бозайници
Поръчка
Примати
Семейство
Callitrichidae
Род
Сагинус
Научно наименование
Saguinus bicolor

Природозащитен статут на тамарин:

Критично застрашени

Pied Tamarin Местоположение:

Южна Америка

Факти за пирен тамарин

Основна плячка
Плодове, насекоми, гризачи
Отличителна черта
Малък размер на тялото и дълга, тънка опашка
Среда на живот
Низинна тропическа гора
Хищници
Ястреби, змии, диви котки
Диета
Всеядно
Среден размер на котилото
2
начин на живот
  • Войска
Любима храна
Плодове
Тип
Бозайник
Лозунг
Намира се само в един район на Бразилия!

Физически характеристики на осеяния тамарин

Цвят
  • Кафяво
  • Нето
  • Черен
  • Бял
  • Така
Тип кожа
Козина
Максимална скорост
24 mph
Продължителност на живота
8 - 15 години
Тегло
220g - 900g (7.7oz - 32oz)
Дължина
18 см - 30 см (7 инча - 12 инча)

„Един от 25-те най-застрашени примати“



Изпъстрените тамарини са застрашени примати на северозапад Бразилия . Видът на Йода, който се радва на силни социални връзки, също се използва от бразилски тамарини с голо лице.



Примати в опасност избройте пирогираните тамарини като един от 25-те най-застрашени примати. Освен това, според Международен съюз за опазване на природата , популацията на вида е спаднала с повече от 80 процента за три поколения, което прави тези тамарини Критично застрашени .

Разрастването на градовете и разширяването на селските райони са изключително разрушителни за вида и много природозащитни групи работят, за да осигурят оцеляването на тамарина.



Невероятни факти за тамарин!

  • Скритите тамарини живеят само в квадрант с ограничена тропическа гора в Бразилия . Природозащитниците обаче са притеснени, че законодателите могат да жертват защитени територии в полза на разширяването.
  • Тамарините с петна са Новият свят маймуни - таксономична група от пет семейства примати, открити в тропическите райони на Централна Америка, Южна Америка и Мексико.
  • Най-голямата заплаха за бразилските голи лица тамарини е унищожаването на местообитанията, свързано с Манаус - оживен мегаполис в сърцето на тропическите гори на Амазонка.
  • Пирените тамарини са единствените видове в рода си с обезкосмени лица.

Научно наименование Pied Tamarin

Saguinus bicolorе научно наименование за тези тамарини. Saguinus е портманто на португалската дума „sagui“, което се превежда на „малка маймуна“ и латинската суфикс „inus“, което означава „на или свързано с“. Биколор се отнася до двуцветната козина на животното.

Разговорно, pied означава „да има два или повече цвята“, а тамаринът описва видове в семейството на мармозет - малката маймуна. Повечето имат характерни кожени кичури около раменете и врата - освен космати лица. Въпреки това, парените тамарини стоят отделно от опаковката на мармозет със своите чаши без косми.

Външен вид и поведение на Тамарин

Външен вид

С тегло от 7 до 11 инча и тегло само около 430 грама - малко на килограм - тези тамарини са малки в сравнение с други примати. Те обаче са един от най-големите видове тамарин - и имат пропорционално големи нокти!



Вратовете и раменете на тамарините са обвити в рошава бяла козина. Но от кръста надолу носят бадемови палта.

Черните безкосмени лица на тези тамарини, големи отделни уши и кръгли очи създават много „Yoda-esque“ визия.

Говорейки за очите, женските от вида могат да видят повече цветове, отколкото мъжките, защото първите се радват на трихроматично зрение, а вторите - само на двуцветни.

Що се отнася до останалите им характеристики, тези тамарини имат спортни плоски носове със странични ноздри и имат 32 зъба. Плюс това, вместо ноктите, ноктите се простират от пръстите на тамарините - освен на големия пръст.

Pied Tamarin (Saguinus Bicolor) - скачане от клон на дърво
Стъпкан тамарин или Saguinus двуцветен скачане на клон

Поведение

Тези тамарини са социални животни, които живеят в малки кооперативни групи до 15 индивида, но повечето имат между пет и седем членове.

Матриархални, полиандрични видове, изпъстрени тамаринови клъстери се водят от женски алфа, които са единствените дами от племето, които се чифтосват и раждат. Други жени от групата проявяват репродуктивни инстинкти, но те потискат себе си.

Пироните тамарини са силно териториални животни, които използват езика на тялото и високите си гласове, за да предупреждават приятели и да плашат враговете. Веднъж журналист, вграден с изследователи в Амазонка, описа маймуна Бърборенето звучи като „кипящ чайник, който прави морзова азбука“.

Дневните, дървесните и четириногите бразилски тамарини с голи лица прекарват дните си, търсейки храна по дърветата, използвайки и четирите крайника за движение.

Освен това, подобно на повечето примати, тези тамарини използват многостранна комуникационна система, включваща ароматични маркировки, език на тялото и поредица от свирки и чуруликания. Грумингът е от основно значение за живота им и играе основна роля за поддържането на социалния баланс.

Средна местообитание Tamarin

Печени тамарини живеят само в един бразилски регион в и около Манаус, Амазонас. Реалният живот на Ваканда от Южна Америка, Манаус е процъфтяващ, високотехнологичен градски примамка в средата на тропическите гори на Амазонка.

Реките Амазонка, Куейрас, Негър и Урубу очертават историческия регион на вида. Видовете могат да бъдат намерени на 27 мили северно от Манаус и до 62 мили на изток.

Голото лице маймуни предпочитат низината дъждовни гори и обикновено висят на коти между 32 и 40 фута. В момента различни инициативи за опазване защитават местообитанията на тамарин. Природозащитниците обаче се притесняват от това политиците да премахнат настоящите защити и, като разширяване, да премахнат застрашените от зони видове.

Диета с пироги от тамарин

Тези тамарини са всеядни, които се радват на смокини, цветя, плодове, насекоми , паяци , жаби , гущери , и птица яйца. Те обаче предпочитат да пируват с растения и плодове.

Учените, които работят с тези тамарини в плен, са имали трудности при разработването на идеални диети за своите субекти. В резултат на това много от малките маймуни живеещи в зоологически градини и лаборатории се борят с размножаването и размножаването. Колкото повече научаваме за храненето, толкова повече напредък постигат изследователите.

Разсечени тамарински хищници и заплахи

Малки диви котки, грабливи птици и змии са естествените хищници на тамарините. Кучета и котки внесени в региона от хората, също нападат малките примати.

Конкуренцията с храна е друго голямо главоболие за пирога от тамарини. Червеноръки и тамарините със златни ръце също заемат една и съща площ, ядат едни и същи храни и може да изместват пироните тамарини.

Но в крайна сметка унищожаването на местообитанията е основната заплаха на вида. Манаус, градът в историческия регион с песъчливи тамарини, се разширява, както и околните земеделски земи - а съпътстващото изграждане на пътища и разчистване на полетата унищожават естествените домове на маймуната. Токовият удар също се увеличава.

Възпроизвеждане на тамарин, бебета и продължителност на живота

Размножаване

Само алфа женските се размножават в тези тамаринови групи и те се чифтосват с няколко мъжки. Гестацията трае между 140 и 170 дни, 80 процента от ражданията раждат близнаци, а татко прави по-голямата част от грижите за бебетата. Майките се намесват, когато бебето трябва да суче, но бащата и другите членове на групата се справят с останалото.

Бебета

Бебешките тамарини не са независими и се придържат към родителите си за около 21 дни. Новородените се придържат най-вече към бащите си, с изключение на случаите, когато е време за ядене, и те се предават на мама. Освен това други членове на пътуващия пакет ще се редуват да носят и да се грижат за бебета.

Как се наричат ​​бебешки тамарини? като хората , чисто нов маймуни се наричат ​​„кърмачета“.

Когато бебетата достигнат месец, те започват да изследват сами, но все пак прекарват шест до седем седмици, привързани към някой друг.

Женските достигат репродуктивна зрялост на 18 месеца; за мъжете отнема 20 месеца.

Продължителност на живота

В дивата природа тези тамарини обикновено живеят 10 години. В плен мнозина оцеляват до около 19.

Населено население с тамарин

Въпреки че природозащитниците не разполагат с твърдо преброяване на броя на останалите пиронирани тамарини, експертите смятат животното за критично застрашено, тъй като популацията им е намаляла с поне 80 процента през последните три поколения.

Понастоящем приматолозите се съгласяват, че тези тамарини имат три подвида:S.b. двуцветно, S.b. ochraceus и S.b. мартинси.Всички те имат малко по-различен цвят, но живеят в един и същи регион.

Пиени тамарини в САЩ Зоопаркове

В момента 170 тамарина живеят в зоологически градини по целия свят. В САЩ:

Това не е изчерпателен списък. За да намерите зоологическа градина близо до вас с тези тамарини, обърнете се към търсачката.

Вижте всички 38 животни, които започват с P

Интересни Статии